Studiu al ICC privind anul 2012

Un nou studiu al Camerei de Comert Internationale (ICC) si al Fondului Monetar International (FMI) a prezentat o viziune pesimista, in mare parte, pentru cererea de produse financiare in 2012.

Studiul arata ca pentru economiile emergente din Asia perspectivele sunt mai optimiste, iar pentru zona Euro sunt mai sumbre.

Factorii care contribuie la perspectivele negative pentru 2012 au fost, in principal, constrangerile financiare, care au determinat diminuarea posibilitatilor de finantare a comertului. Constrangerile financiare par a reflecta ponderea mare de finantare a comertului ce provine de la bancile din zona Euro. Studiul a aratat ca recentele dez-intermedieri de la Bancile Europeane au condus la orientari de creditare mai stricte si au redus disponibilitatile de creditare /lichiditate.

In plus, finantarea in dolari americani a institutiilor financiare non-americane ar putea agrava situatia, deoarece comertul a ramas in mare parte exprimat in dolari american.

Institutiile financiare considera una dintre provocarile cu care se confrunta economia globala este mediul mai strict de reglementare - reprezentat de noul cadru de capital Basel - care poate impiedica o redresare a comertului.

Pregatirea pentru punerea in aplicare a Basel III pare sa fi adaugat presiuni asupra costurilor fondurilor si a disponibilitatilor de lichiditati. Concret, prin netratarea finantarii comertului ca o clasa de active cu risc scazut din perspectiva de reglementare, noul cadru de capital al Basel ar putea face finantarea comertului mai putin accesibila si mai putin disponibila pentru exportatori si importatori, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii.

In aceste conditii, exista o nevoie urgenta de solutii durabile pentru a fi aplicate la nivel international. Noul studiu ICC-FMI invita organismele de standardizare si factorii de decizie sa studieze cu atentie impactul potential neprevazut propus de modificarile privind finantarea comertului in Basel III”.

Mai mult decat oricand, cresterea inter-conectivitatii si interdependentei pietelor financiare prezinta incertitudini profunde. Criza financiara din 2008-2009, precum si recenta incetinire a cresterii au aratat ca evenimentele, care de obicei erau localizate sau izolate, acum au impact sistemic la nivel mondial, de multe ori neintentionat, avand consecinte pentru toti. Scena economica globala actuala obliga comunitatile de afaceri si politicienii sa-si reconsidere modul de a interactiona pentru a aborda provocarile, pentru a elimina obstacolele care impiedica fluxurile comerciale, crearea de locuri de munca si cresterea economica si sa devina mai puternice in anii urmatori