Valentin Cismaru si Ambasadorul Japoniei

 

Valentin Cismaru, Natsuo AmemyaCamera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu JETRO (Japanese External Trade Organization) a organizat seminarul cu tema „Punct de vedere japonez asupra Dezvoltării Viitoare a Strategiei Industriale a României şi Măsurilor de Atragere a Investiţiilor Srăine”.

Printre participanţii la acest eveniment, s-au numărat E.S. dl Natsuo Amemiya, Ambasadorul Japoniei în România, dl Valentin Cismaru, Vicepreşedinte CCIR şi Preşedinte al CCI Vâlcea, dl Takeshi Ito, Director General Organizaţia Japoneză de Comerţ Exterior (JETRO) Viena, dna Gabriela Pârvu, Consilier Superior, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României şi dl Liviu Voinea, Director Executiv, Grupul Economiilor Aplicate.

Dl Valentin Cismaru a transmis din partea CCIR mesajul  de solidaritate şi simpatie faţă de poporul japonez în contextul catastrofei din Japonia şi deschiderea Camerei Naţionale faţă de relaţiile bilaterale româno-japoneze şi faţă de schimbarea de elemente de know-how cu partenerul japonez, în special în domeniul atragerii de investiţii industriale.

„Am întrebat companiile japoneze de ce nu investesc mai mult în Europa de Est, în special în România, iar răspunsul pe care l-am primit a fost că nu au suficiente informaţii despre această regiune”, a declarat dl Takeshi Ito, Director General JETRO, în cadrul prezentarii sale. Acesta a prezentat un scurt istoric al dezvoltării politicii industriale a Japoniei şi cauzele principale pentru care companiile japoneze au investit preponderent în Ungaria, Republica Cehă şi Polonia.

Dl Liviu Voinea a expus motivele pentru care consideră că investitorii străini ar trebui să găsească România ca un loc atractiv pentru a-şi plasa investiţiile. Între motivele expuse acesta a enumerat gradul mai mare de protecţie a investitorilor pe care îl asigură România, comparativ cu celelalte ţări din Balcanii de Vest, posibilitatea utilizării Dunării pentru transport, accesul investitorilor străini la împrumuturi, mărimea şi dinamismul pieţelor şi faptul că România poate fi punctul de plecare al investiţiilor japoneze în Balcanii de Vest.