In 2010, cele mai sumbre previziuni pentru afaceri din ultima decada

Descarca Economic Survey 2010

Firmele europene previzioneaza pentru 2010 mai putine investitii si un nivel de ocupare al locurilor de munca mai mic, fata de oricare alt an din ultimii zece. De asemenea, previziunile privind cifra de afaceri si exporturile ating cel mai mic nivel din 2000 pana acum, in vreme ce companiile nu anticipeaza nicio schimbare in vanzarile interne pentru anul ce vine.

Singurul indicator care s-a imbunatit fata de anul anterior este increderea in mediul de afaceri, probabil si ca rezultat al atitudinii „mai rau nu se poate”. Cu toate acestea, este putin posibil ca optimismul va fi dublat de actiuni.
Pe acest fundal, dl. Abruzzini a indemnat Consiliul ECOFIN care se reuneste miercuri sa stopeze ingrijorarile despre banci, care au fost salvate fara garantia ca vor pune banii inapoi in circuitul mediului de afaceri, si sa inceapa sa isi indrepte ingrijorarile catre clientii acestora, in mod special companiile mici.
“Micile companii sunt presate de solicitarile clientilor lor de a le oferi termene de plata mai mari si debanci care nu vor sa le acorde imprumuturi. Bancile trebuie sa revina la misiunea lor principala, aceea de a imprumuta afacerile. Daca acest lucru nu are loc, multe intreprinderi mici din Europa vor fi fortate
sa se inchida, ceea ce ar avea consecinte majore asupra economiei Europei,” a spus dl. Abruzzini.
* Toate statele membre ale UE (cu exceptia Irelandei si Lituaniei) + Croatia si Turcia

 

 

Rezultatele ultimului Studiu Economic al EUROCHAMBRES, prin care au fost chestionate mai bine de 69.000 de companii de toate dimensiunile si din toate sectoarele din cele 27 de tari*, demonstreaza ca firmele sunt inca afectate de consecintele crizei si de faptul ca planul de relansare nu este inca vizibil.

 

Arnaldo Abruzzini, Secretarul General al EUROCHAMBRES, a explicat: “Companiile se tem sa investeasca si un cent. Ei nu vad cresterea vanzarilor nationale, sufera din cauza ratelor de schimb nefavorabile care le afecteaza exporturile si, ca rezultat, acestea nu doresc sa faca investitii sau sa mai angajeze. Este prematur, in lumina acestor lucruri, sa spunem ca ce e mai rau a trecut.”