ICT4EE 2010 - Angajamentul firmelor ICT pentru a masura amprenta de carbon

ICT4EE - Bruxelles 23-24 Feb 2010
Asociatii de top din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (ICT) si-au dat mana pentru a masura consumurile energetice ale sectorului si pentru a coordona actiuni de implementare de tehnologii care sa contribuie la realizarea obiectivelor climatic si energetic ale UE. O noua initiativa sectoriala, Forumul ICT pentru eficienta energetica (ICT4EE) a fost lansat ieri 23 Februarie la Bruxelles.

 

Initiativa este sustinuta de Global e-Sustainability Initiative (GeSI), TechAmerica Europe si de Japan Business Council in Europe.

Aceasta a raspuns recomandarilor executivului UE, care a cerut ca acest sector sa se angajeze obiective ambitioase pentru a tine sub control emisiile de carbon in crestere.
Companiile au declarat că vor lucra în următorii trei ani pentru a dezvolta metode de măsurare a consumului de energie al proceselor din ICT şi sunt de acord asupra unui cadru voluntar pentru raportarea amprentei energetice. Ele vor identifica, de asemenea, obiectivele de îmbunătăţire a eficienţei energetice a proceselor lor, cu scopul de a depasi obiective climatice ale strategiei UE 2020 până în 2015.

Forumul va încerca, de asemenea, cooperarea trans-sectoriala cu domeniile construcţiilor, transporturilor, cu industriile din domeniul furnizarii de energie, precum şi cu consumatorii pentru a oferii solutii inteligente pentru economisirea de energie.

„Punerea în aplicare inteligenta a ICT va necesita sprijin atat lanivelul industriilor cat si politic ", a spus Luis Neves, presedintele GeSI. Aceasta ar include punerea în aplicare de stande, comunicaţii securizate de informaţii şi finanţare pentru proiecte de cercetare şi pilot, a spus el.

UE vede tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor ca elemente-cheie pentru eficienţă energetică mai mare în viitor. Acest lucru este semnificativ în cazul sistemului de alimentare cu energie, unde intervine o transformare de la o producţie centralizata bazata pe combustibili fosili la o noua generatie de producatorii de energii regenerabile de scala mai mica care necesita reţelele inteligente, care sunt în măsură să bilanseze aprovizionarea cu cererea.

Villalba Javier Sánchez, CEO al companiei de energie spaniole Iberdrola, a declarat că tehnologia retelelor inteligente progresează foarte repede. "Nu pornim de la zero; lucram in acest domeniu de multi ani", a spus el.
Se aşteaptă ca investiţiile pentru trecerea la reţelele inteligente sa creasca în următorii ani, ceea ce ar face sectorul energetic o afacere profitabilă pentru companii în domeniul ICT. El a estimat că astfel de investiţii se vor ridica la aproximativ € 100bn, din care 60% va fi consacrate ICT.

Spania a pus promovarea dezvoltării tehnologice pe ordinea de zi a preşedinţiei de şase luni a UE, a spus Juan Tomás Hernani, secretar de stat din Ministerul spaniol al Ştiinţei şi Inovării. El a subliniat că UE ar trebui să se concentreze asupra ecologizarii economiei ceea ce ar putea creea un punct forte al UE.

Cred că ar trebui să „epasim a paradoxul European al rezultatelor insuficiente pe care le obtinem in urma investiţiilor în cercetare, în special facute din bani publici", a spus Hernani, adăugând că este timpul să se uite la Statelor Unite pentru a învăţa de la o economie care produce valoare pentru bani.

Ministrul a susţinut că UE trebuie să realizeze valoarea obtinuta in urma interconectarii eforturilor de inovare si de cercetare din ţările diferite ale UE, pentru a găsi soluţii la provocările comune. El a spus ca cooperarea între programele naţionale ar putea ridica ponderea la nivel european de investiţii în cercetare şi dezvoltare de la nivelul actual de 5% la 20%.

"Ne propunem pentru 2020 un alt indicator pentru a măsura progresul europenizarii in tehnologie şi de cercetare", a spus el, explicând că acest lucru ar măsură cât de mare o parte din activitea de investiţii se face la nivelul UE, mai degrabă decât în statele individuale.

Links