Forumul de afaceri româno-chinez

Valentin CismaruCu prilejul vizitei în România a unei delegaţii chineze din provincia Guangdong, Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat Forumul de afaceri româno-chinez. La eveniment au participat dl Valentin Cismaru, vicepreşedinte al CCIR, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea. În cadrul evenimentului, dl Valentin Cismaru a vorbit despre sprijinul acordat de Sistemul Cameral dezvoltării relaţiilor româno-chineze, cu accent pe stimularea exporturilor româneşti, sprijin concretizat în „parteneriatele eficient încheiate de CCIR cu Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerţului Internaţional şi alte organizaţii similare din diverse provincii chineze”. Ţinând cont de importanţa, dimensiunea şi capacitatea de absorbţie a pieţei chineze, CCIR şi-a propus o abordare mai activă, în folosul mediului de afaceri românesc.

Volumul comerţulului bilateral urmează o tendinţă uşor ascendentă, după ce în 2009 a înregistrat o scădere de la un maxim de 3,2 miliarde USD, din anul 2008,  la 2,85 miliarde USD, cu accent pe majorarea exporturilor româneşti. România este în prezent al 4 lea partener comercial al Chinei în Europa Centrală şi de Est şi ţara în care a investit cel mai mult, având în vedere volumul capitalului injectat în economie, de peste 300 milioane USD. „Potenţialul colaborării este uriaş”, a spus dl Liu Qiwei, consilierul economic şi comercial.
Shenzhen este unul dintre cele mai dinamice oraşe sub aspectul creşterii competitivităţii, poziţionat pe locul 2, după Hong-Kong în clasamentul competitivităţii marilor municipii din China. Domeniile de excelenţă ale municipiului, respectiv  industria energetică din surse neconvenţionale, serviciile financiare, transporturile şi industriile de vârf – high tech au fost trecute în revistă de dl Gao Lin, director general adjunct din cadrul Municipalităţii Shenzhen.
De 21 de ani consecutiv în topul dinamicii de dezvoltare al provinciilor chineze, cu cea mai mare creştere a PIB, cu un ritm de creştere de 9,5% în 2009,  Provincia Guangdong  oferă o paletă largă de oportunităţi pentru afaceri cu firme româneşti.
În opinia dlui Liang Yaowen, directorul general al Departamentului de Comerţ Exterior şi Cooperare Economică din Provincia Guangdong, este momentul pentru intensificarea colaborării în domeniul investiţiilor în infrastructură, care, în opinia sa „va cunoaşte o creştere spectaculoasă”, ca şi în agricultură,  textile şi confecţii. 
Forumul s-a încheiat cu o serie de întâlniri directe între oamenii de afaceri români şi chinezi.